Imaginea CNAIC în presă

"Cuziştii" au luat medalia de aur, de la americani
   Proiectul Colegiului Naţional "Al. I. Cuza" din Focşani a fost premiat cu aur la Concursul CyberFair, desfăşurat în Statele Unite ale Americii, cu tema "Dream and unite!". Este vorba de site-ul "Focşani in wartime", care a fost realizat de o echipă de elevi inspiraţi, atât din ciclul gimnazial cât şi din ciclul liceal. Site-ul cuprinde secţiuni prin care sunt descrise proiectul, bibliografia, precum şi istoria oraşului de pe Milcov din perioada 1916-1918. Elevii au folosit imagini inedite, puse la dispoziţie de Muzeul Vrancei şi Arhivele Statului. În această activitate s-au implicat profesorii Lămîiţa Şerban şi Camelia Mereuţă, care au coordonat echipa cuziştilor formată din Ioana Bârgu, Rareş Bobocea, Lavinia Dragne, Rareş Iamandi, Adina Mocanu, Radu Ploscaru, Mădălina Strat, Ştefania Voinescu, Ioana Beşleagă, Dania Al-Mami şi Tatiana Năstase.
   Premiul obţinut este o recunoaştere a muncii depuse de elevi în derularea acestui proiect, interesant ţi totodată inedit pentru o unitate de învăţământ din judeţul nostru. Cadrele didactice implicate speră că elevii au avut de învăţat de pe urma acestei experienţe. Aceştia şi-au propus să promoveze istoria Focşaniului. "Elevii, sper că au învăţat că istoria unei localităţi o fac oamenii, care trebuie să conştientizeze că sunt o comunitate atât în perioade mai grele, dar şi în derularea de proiecte comune. Din punctul meu de vedere, cea mai mare realizare este participarea elevilor din gimnaziu la un proiect de istorie cu un grad de dificultate sporit, dar şi de informatică, ţinând cont că au avut de realizat site-ul", a declarat profesoara de istorie Lămîiţa Şerban.
   Şi elevii s-au implicat cu entuziasm în acest proiect educaţional, care în cele din urmă le-a adus doar satisfacţii. "Proiectul s-a finalizat în perioada când nu s-a putut merge la şcoală din cauza ninsorii abundente. Am ţinut permanent legătura cu doamnele profesoare şi colegii implicaţi în proiect. Sper să mai am ocazia să cunosc momente din istoria oraşului, monumente şi să pun în practică toate cunoştinţele dobândite la orele de informatică", a spus eleva Lavinia Dragne.


Premii pentru cuziştii pasionaţi de chimie
   Elevii Colegiului Naţional "Al. I. Cuza" din Focşani au demonstrat că le place chimia chiar foarte mult, din moment ce la Concursul de Chimie "Magda Petrovanu", organizat sâmbăta trecută, la Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, au obţinut rezultate dintre cele mai bune. Astfel, din rândul elevilor de clasa a VIII-a, Diana Berheci s-a clasat pe locul I, în vreme ce locul II a fost ocupat de Tudor Cristian Maiereanu, iar menţiune a reuşit să obţină Octavian Pătrăşcanu. De asemenea, din rândul elevilor de clasa a IX-a, trei "cuzişti" au reuşit să obţină locul I, în cadrul Concursului de Chimie "Magda Petrovanu". Este vorba de Răzvan Teodor Olariu, Irina Claudia Musteţea şi Alexandru Tănase. Ana Miron a reuşit să obţină premiul II.
   În rândul elevilor de clasa a X-a, Raluca Aura Cristian a obţinut premiul III, iar menţiunea a revenit Laurei Mădălina Bariciu. Vlad Tălmaciu a obţinut premiul II, în vreme ce menţiunea i-a revenit Andrei Modreanu, ambii elevi în clasa a XI-a.
   În ceea ce priveşte concursul adresat elevilor de clasa a XII-a, Emanuel Sandu a obţinut premiul II, iar menţiunea specială a fost acordată Mădălinei Iuga.
   Elevii au fost pregătiţi de cadrele didactice Alina Maiereanu, Maria Pleş şi Andreea Săndulescu.


Curtea Colegiului Naţional "Al. I. Cuza" deszăpezită de elevi
Elevii claselor a X-a, a XI-a şi a XII-a, de la Colegiul Naţional "A. I. Cuza" le-au dat focşănenilor şi autorităţilor o lecţie de bun simţ şi solidaritate şi au deszăpezit curtea şcolii şi trotuarul din faţa acesteia. În ciuda viscolului şi a gerului puternic, elevii au pus mâna pe lopeţi şi au strâns nămeţii de zăpadă, astfel încât atunci când vor reveni la cursuri să nu fie nevoiţi să înoate prin troiene nici ei, nici profesorii.
citeste mai mult...

Foşti elevi la Colegiul Naţional "Al. I. Cuza", acum medici de renume în Focşani
Cuzistii au aflat detalii interesante despre meseria de medic, de la mai multi medici, fosti elevi ai Colegiului. In cadrul activitatilor dedicate Zilelor Colegiului National "Al. I. Cuza", desfasurate intre 23 - 26 ianuarie 2012 la sfarsitul saptamanii a avut loc, in biblioteca scolii, o intalnire a elevilor interesati sa ajunga medici cu cativa medici de renume ai Focsaniului, candva si ei invatacei in aceasta institutie de prestigiu.
citeste mai mult...

Profesorii cu care Focsaniul se mandreste: Teodora Bentz, locul II
citeste mai mult...

Expozitie si concursuri organizate de elevii cuzisti dedicate sarbatoririi Marii Uniri de la 1918
Colegiul National "Alexandru Ioan Cuza" a desfasurat marti, 29 noiembrie 2011, activitati dedicate sarbatoririi Marii Uniri de la 1918. Activitatile s-au desfasurat in parteneriat cu Directia Judeteana a Arhivelor Nationale Vrancea.
citeste mai mult...

Proba dovleacului fermecat la Colegiul National "Al. I. Cuza"
Elevii de gimnaziu ai C.N. "Al. I. Cuza" se vor distra duminica, 30 octombrie 2011, incepand cu orele 14:00, la restaurantul LIDO, la "Carnavalul toamnei". Amfitrioni vor fi elevii clasei a VIII-a.
citeste mai mult...Start la invatarea tainelor oratoriei si ale argumentarii
La Colegiul National "Al. I. Cuza" din Focsani s-a lansat, ieri, proiectul "Oratori, retori, limbuti sau...muti!?". Proiectul a atras interesul elevilor inca de la inceput iar obiectivul principal al sau este dezvoltarea capacitatii de argumentare. Este prima data cand un Club de Dezbateri din Vrancea isi deschide portile si pentru elevii din gimnaziu. citeste mai mult...Elevii şi profesorii de la Colegiul "Al. I. Cuza" se vor antrena de Ziua Colegiului într-un "flash-mob", vor participa cu planuri de afaceri la "Arena leilor", la karaoke si la concursuri printre invitaţii de seama ai Colegiului vor fi Ştefan Popescu, jurnalist la Radio France International şi arhitectul Andrei Mulţescu...


Colegiului National "Al.I.Cuza" este marcata din nou pe 24 ianuarie prin activitati variate si interesante. Elevii si profesorii colegiului au invitat reprezentanti ai autoritatilor locale, fosti elevi, azi in functii de raspundere si reprezentare publica, oameni de afaceri sau jurnalisti, fosti profesori. Printre invitatii la atelierele cuzistilor se numara Stefan Popescu, jurnalist la Radio France International, care va participa la o dezbatere in limba franceza intitulata "Sa invatam sa descifram actualitatea. Echilibrul de putere in interiorul Uniunii Europene". Alti invitati la Cuza sint arhitectul Andrei Multescu, care a proiectat noua Piata a Unirii la care se lucreaza in prezent, judecatoarea Luminita Soare, Doru Ciocan, comisarul sef Daniel Popescu de la IJP Vrancea, jurnalistul Gabriel Sava de la Ziarul de Vrancea si parintele Dan Lucretiu Patrascanu. Acestia vor participa la dezbaterea "Viitorul incepe azi", o activitate de orientare a carierei adresata elevilor din clasele a XI-a si a XII-a. De asemenea, oamenii de afaceri Lilieana Zanfir, Elena Simiz, Laurentiu Tigaeru si Costica Paun vor premia cele mai bune planuri de afaceri ale elevilor la "Arena leilor", concurs interactiv de prezentare a unor planuri de afaceri. Una din activitatile cu cel mai mare impact va fi, fara indoiala, "flash-mob-ul" de dupa festivitatea de deschidere, care va antrena intr-un dans sincron elevii si profesorii care-si vor exprima astfel bucuria de a fi "cuzisti", transmite directoarea Colegiului, Alina Maiereanu. Pe tot parcursul zilei vor avea loc activitati diverse organizate de profesorii colegiului, de la concursuri, dezbateri, comunicari stiintifice, sesiuni de referate, vizionari de filme, la cursuri de arta fotografica si la demonstratii de prim ajutor. Printre cele mai interesante activitati se numara: "Drumul leilor" - prezentare si expozitie numismatica româneasca , "Muzica mea preferata" - karaoke, concurs de rebusuri si integrame geografice, prezentarea evolutiei artei ceaiului in diferite culturi. Si activitatile sportive vor fi reprezentate printr-un turneu de baschet fete, turneu tenis de masa si demonstratii karate. Ziua se va incheia cu o expozitie de fotografii, "Fotocuzisme" si o expozitie de icoane, desene si manufacturi.
(De, Mihaela Besleaga | 22.01.2011)