Imaginea CNAIC în presă

"Elevi de la Cuza, premiaţi la concursul internaţional "Ion Barbu - Dan Barbilian"
     Trei elevi ai Colegiului Naţional Alexandru Ioan Cuza din Focşani au fost premiaţi la Concursul Naţional cu participare internaţională "Ion Barbu - Dan Barbilian". Astfel, la literatură, elevii Maria Fotache şi Sebastian Docan au obţinut menţiuni, iar eleva Diana Bădărău a primit premiul special. Menţionăm faptul că Diana Bădărău este elevă în clasa a VII-a şi este coordonată de profesor dr. Livia Marcu. Sebastian Docan, de la clasa a XI-a, şi Maria Fotache, de la clasa a XII-a, sunt îndrumaţi de profesor dr. Teodora Bentz. Elevul Ariton Adrian Nicolae, coordonat de profesorul Marius Mohonea, a obţinut medalia de argint la matematică.
     Elevii sunt cunoscuţi pentru participarea lor la numeroase concursuri şi olimpiade de specialitate. Ei au intrat în concurs, sperānd să demonstreze că sunt demni urmaşi ai matematicianului Dan Barbilian şi ai poetului Ion Barbu, potrivit informaţiilor furnizate de profesorul însoţitor Teodora Bentz. Timp de 3 ore, elevii au avut de rezolvat subiecte grele, ce trebuiau abordate din multiple perspective. De exemplu, elevii de liceu au avut de rezolvat, la literatură, 3 subiecte, un comentariu pe un text la prima vedere, un eseu pornind de la simbolurile barbiene şi un text argumentativ pe marginea unui citat ce aparţinea poetului. Cei de la gimnaziu trebuiau să rezolve un subiect de limbă şi comunicare, să dovedească înţelegerea textului suport şi să alcătuiască o compunere cu un titlu propus, ultimul subiect fiind un text argumentativ care să fructifice cuvintele memorabile ale poetului interbelic. şi la matematică subiectele au fost dificile, mai ales că elevii romāni au concurat cu loturile olimpice ale Bulgariei şi Republicii Moldova.
31 octombrie 2017 (citeşte mai mult)

Premianti la concursul international Ion Barbu - Dan Barbilian

"Vizită importantă şi zi plină de activităţi la Colegiul Naţional "Al. I. Cuza" - Focşani
Joi, 26 octombrie 2017, la Colegiul Naţional "Al. I. Cuza" a poposit un oaspete de seamă, unul dintre cei mai îndrăgiţi reprezentanţi ai Casei Regale, Principele Radu al României. îl aşteptau profesorii şi elevii de la această instituţie de marcă a învăţământului vrâncean. A fost întâmpinat cu pâine şi sare, aşa cum cere tradiţia românească, dar şi de către un gimnazist de la CNAIC, îmbrăcat în hainele domnitorului Alexandru Iona Cuza. Tiberiu Nedelcu, de la clasa a VIII-a, i-a oferit Principelui un buchet de flori şi i-a spus câteva cuvinte simple, dar relevante pentru emoţia pe care o încercau toţi cei prezenţi.
     Apoi Alteţa Sa a făcut cunoştinţă cu profesorii cuzişti, iar d-na director, profesor Daniela Sîrghie, a vorbit în numele cadrelor didactice şi elevilor, amintind despre începuturile acestui liceu, rezultatele de excepţie şi deschiderea către formarea durabilă. Alteţa Sa Regală Principele Radu a ales cuvinte sensibile, evocând file din trecutul eroic al acestor meleaguri, povestind despre întoarcerile la Focşani, sub semnul istoriei sau pentru a da o semnificaţie aparte lansării a două cărţi de excepţie: Povestea castelului Peleş, scrisă de Alteţa Sa Regală şi Margareta a României. O principesă în serviciul ţării regăsite, scrisă de Adrian Cioroianu. La finele întâlnirii cu profesorii cuzişti, Alteţa Sa Regală Principele Radu a lansat o invitaţie onorantă: îi aşteaptă pe reprezentanţii CNAIC, pe 9 mai, la Palatul Elisabeta, un loc încărcat de istoria trecutului şi prezentului.
26 octombrie 2017 (citeşte mai mult)

Principele Radu al României 1 Principele Radu al României 2

Săptămâna educaţiei media sărbătorită la Colegiul Naţional "Al. I. Cuza" - Focşani
Colegiul Naţional "Al. I. Cuza", Focşani organizează &#icirc;n perioada 25 octombrie-1 noiembrie o serie de activităţi &#icirc;n cadrul Global Media and Information Week, eveniment UNESCO.
     Activităţile au fost înscrise pe site-ul evenimentelor create la nivel mondial cu ocazia Săptămânii Educaţiei media (https://en.unesco.org/global-mil-week-2017) şi cuprind analiza realizării unei ştiri cu ajutorul unor jurnalişti din presa locală (Monitorul de Vrancea, Ziarul de Vrancea) şi centrală (Pro TV), realizarea unor articole pentru presa locală şi pentru un blog realizat de elevi, un meci de debate cu tema "Ar trebui interzise stirile false?" şi o dezbatere despre interesul public/interesul privat, despre surse şi deontologia jurnalistului. Invitaţii, Cristina Mastacan ( Centrul pentru Jurnalism Independent) , Laura Culiţă ( Pro TV), Violeta Balion ( Monitorul de Vrancea) şi Mihaela Vlădescu ( Ziarul de Vrancea) vor fi ghizii elevilor CNAIC &#icirc;n descifrarea mesajelor media şi &#icirc;nţelegerii importanţei presei &#icirc;ntr-un sistem democratic..
     Activităţile, avându-i ca organizatori pe profesorii CNAIC Gabriela Obodariu, Livia Marcu, Teodora Bentz şi Adrian Canae se înscriu într-o serie de acţiuni educative ce-şi propun stimularea gândirii critice a elevilor prin educaţia media (media literacy), Colegiul Naţional "Al. I. Cuza" fiind partener, alături de alte şcoli din ţară , al Centrului pentru Jurnalism Independent în proiectul naţional "Predau educaţia media".
24 octombrie 2017 (citeşte mai mult)